.

Brända Mandlar


100 gram mandlar med skal. (bättre om de är ekologiska, det bli godare och bättre för miljön)
1,5 dl strösocker. (har testat med andra sorters socker men strösocker har visat sig vara bäst)
0,5 dl vatten.
röd karamellfärg.

värm upp sockret och vattnet i en stekpanna, helst av gjutjärn, tills sockret börjar bubbla.
rör om med en stor plastgaffel eller plastslev i en minut under kokning.
häll i mandlarna och rör om i en minut eller tills de börjar knäppa.
ta av pannan från plattan och rör om snabbt tills sockret stelnat och mandlarna är lösa från varandra.
ta nu bort mandlarna från pannan och häll i två matskedar vatten plus några droppar karamellfärg. värm
när det färgade sockret bubblar häll tillbaka mandlarna och rör runt tills mandlarna är täckta av färg.
ta bort pannan från plattan och rör om tills sockret stelnat och mandlarna är fria från varandra.
lägg på bakplåtspapper för att svalna. lägg mandlarna i en skål för att ätas direkt eller förvara i en lufttät burk. så himla gott och bra nu innan jul.

1 kommentar: